flag Судова влада України

Реалізація інноваційних технологій в суді

26 березня 2014, 11:10

Наприкінці минулого року почалося впровадження системи електронного доступу до правосуддя, завдяки проекту "Електронний суд".

Під послугами системи „Електронний суд” слід розуміти послуги пересилання електронних копій документів, зберігання електронних повідомлень для користувача почтовій скриньці сервісу „Електронний суд”.

В місцевих та апеляційних загальних судах запроваджено порядок надсилання документів в електронному вигляді, повісток у вигляді SMS- повідомлень учасникам судового процесу.

Документи в електронному вигляді можуть бути надіслані користувачу (стороні по справі) на створені ним електронні адреси лише після реєстрації його в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб - порталі судової влади України та за умови подачі до суду заявки про отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

Відповідно до п.6 Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу Затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 07.09.2012року № 105 суд після виготовлення та підписання процесуального документа паралельно із порядком визначеним процесуальним законодавством, надсилає електронні копії процесуального документа, скріплені електронним цифровим підписом судді, електронною поштою на поштову скриньку учасника судового процесу, якщо такий учасник зареєстрований в системі як користувач.

         

Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS- повідомлення учаснику  судового процесу потрібно подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі  за допомогою SMS- повідомлення у відповідній справі. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом роздрукування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-потралі судової влади України та на веб-сторінці суду.

До переваг нової послуги належить:

1.                           Оперативність в отриманні інформації про час та місце проведення судового засідання для учасника судового процесу.

2.                           Значна економія бюджетних коштів

3.                           Зменшення ризику втрати інформації чи взагалі не доставки її до адресату

4.                           Економія робочого часу працівників суду на відправку судових повісток поштою.

 

Слід зауважити, що інформація, яка надсилається SMS- повідомлення (текст судової повістки), не містить персональних даних учасника процесу.

 

Інформацію про час та місце проведення судового засідання можна дізнатися також зі списків справ, призначених до розгляду, що розміщені на інформаційному стенді суду та скориставшись відповідним функціональним на веб-сайті суду.

Більш детальніша інформація, щодо порядку надсилання документів в електронному вигляді, повісток у вигляді SMS- повідомлень учасникам судового процесу, а також необхідні для цього заявки розміщені на офіційному веб-порталі судової влади України та на веб-сайті суду http:// hrm.dn.court.gov.ua

 

         Кожен може оцінити перевагу послуги системи „Електронний суд”, скориставшись нею при зверненні до суду.

 

         Крім того, на забезпечення більш оперативного розгляду судових справ, уникнення затягування судового розгляду в зв’язку з неможливістю того чи іншого учасника процесу прибути безпосередньо до зали судового засідання та покращення доступу до правосуддя в цілому, в 2013 році в суді запроваджено проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

         На даний час  в суді  один зал судових засідань обладнаний системою відеоконференцзв’язку. Фотоматеріал з результатами встановлення системи відеоконференцзв’язку в залі судових засідань розміщено на офіційному веб-порталі «Судова влада України» та на сайті суду.